Båddæk lavet af træ eller plastik? For stilfulde vandsportsentusiaster, sejlere og dampbådskaptajner er det ingen tvivl. Svaret er klart: selvfølgelig skal det være træ. I det mindste dækket af yachten eller sejlbåden får det først trægulvbrædder det umiskendelige maritime look.
Men det er også rigtigt: Træ forvitrer og kræver meget pleje – især på vandet. Fordi yachtdækket er ekstremt udsat for vind og sprøjt. Kun få træsorter kan tåle disse forhold på længere sigt.
Teakdæk i vind og vejr
Teaktræ er ideelt til bådebyggeri. Det er en af de mest modstandsdygtige træsorter. Den falder i modstandsklasse 1 (ifølge DIN-EN, levetid mindst 25 år).
Det høje gummiindhold i træet sikrer holdbarhed og en glat overflade. Og det har en anden fordel: i modsætning til sammenligneligt holdbare træsorter - f.eks Cumaru eller Ipe – det har den laveste risiko for misligholdelse. Den ligger meget stille og kræver derfor kun en fugebredde på 4mm.
den teak af Biomaderas opnår højeste holdbarhedsklasse, da teaktræerne først bliver brugt bæredygtigt og ressourcebesparende fra de er mere end 30 år gamle - efter at træet har dannet de vigtigste ekstrakter for at øge holdbarheden.
Barfodsvenlig båddæk
Derudover er teaktræ det mest barfodsvenlige træ: Det splintres næsten aldrig. En ubestridelig fordel på et båddæk.
Teaktræ er kendt som "kongen af træsorter" på grund af dets gode egenskaber. Udover de tekniske fordele ved at bruge teak som båddæk, taler det gyldenbrune udseende også for træet.
Vækstzonerne er tydeligt synlige i teaktræ. Kernevedet er brunt til gult med striber, hvor splintvedet står i tydelig kontrast til kernevedet på grund af dens lysere farve.
Grund nok for en af vores kunder i Schweiz til at få dækket af sin smukke dampskibsreplika fra den klassiske film "African Queen" (1951) dækket med vores terrasse elementer udstyre.