Træleksikon Træsorter

alm

[Elm]; [Ulmus spp., familie Ulmaceae]; Handelsnavn: Elm, Elm (EN)

alm

Oprindelse

Nordamerika, Europa, Asien

bulkdensitet

440-800 kg/m³

holdbarhedsklasse

4

radial svind

0,17 - 0,2%

Tangentiel svind

0,27 - 0,29%

træ farve

lysebrun, gennem gråbrun til rødbrun og mørkere under påvirkning af lys

træstruktur

Tidligt træ: groft og ringporet; Sentræ: fine porer og forenet med for det meste bølgede bånd

Verwendung

Finer, møbler, trapper, parket, husholdningsartikler

Slægten Ulmus omfatter 41 arter, overvejende på den nordlige halvkugle, hovedsageligt i Østasien (27 arter), Nordamerika (9 arter) og Europa (5 arter). Skovenes struktur og tekniske egenskaber ligner hinanden, men gør det svært at skelne mellem arter præcist. Træfarven varierer afhængigt af arten. På tysk omtales elmetræ som 'Rüster', på engelsk som 'elm', på fransk som 'orme' og på kinesisk som 'yu shu'. På grund af sygdomme, især hollandsk elmesygdom, der overføres af elmebarkbiller, har europæisk elmetræ været i begrænset udbud siden 1920'erne. Elmetræet, der markedsføres i Europa i dag, kommer hovedsageligt fra Kina. Europæiske og amerikanske elmearter er kun af begrænset relevans som træleverandører. Vestelm, markelm og wychelm er repræsenteret i Centraleuropa.

Elmetræ, også kendt som "Rüster", er kendetegnet ved en slående struktur og dekorative årer. Det lyse splintved er adskilt fra kernevedet, hvis farve varierer fra lysebrun til mørk rødbrun afhængig af arten. Træet er ringporet og har grove poreringe af tidligt træ samt fine, bølgede latewoodporer i bånd. Med et normalt bredt splintved og variabel kernefarve er elmetræer dekorative. Når det bearbejdes, er det moderat tunge træ sejt, nemt at bukke og kan nemt bearbejdes med standardværktøj. Den er velegnet til møbler, trapper, parket, trædrejning, legetøj og meget mere. Den naturlige holdbarhed er moderat mod svampe og insekter, men meget høj under vand. Elmetræ er værdsat i boligindretning, især som finer.

I oldtiden, især i det antikke Grækenland, havde elmetræet symbolsk betydning som et tegn på død og sorg. I Iliaden blev elmetræer plantet af bjergnymfer omkring Eëtions grav. I nordisk mytologi repræsenterede elmetræet, kaldet Embla, det træ, som de første mennesker blev dannet af.

Kilder: Wikipedia, Træ fra specialisten (GD Wood)