Træleksikon Træsorter

palisander

[Pa·li·sander]; [Dalbergia spp.]; Handelsnavne: brasiliansk palisander (DE), pau preto, uraúna (BR)

palisander

Oprindelse

Central- og Sydamerika, Sydøstasien, Madagaskar

bulkdensitet

800-1000 kg/m³

holdbarhedsklasse

1-2

radial svind

0,23 - 0,25%

Tangentiel svind

0,35 - 0,39%

træ farve

gullig-brun til rød-violet, ofte skiftende inden for en art eller endda inden for en stamme

træstruktur

Groft nålesprængte, porer overvejende anbragt individuelt spredt, med mørke og lyse kernematerialer

Verwendung

dekorative finer til højkvalitets møbler, paneler, skabe og kasser

Palisander (Dalbergia) omfatter næsten 280 arter på verdensplan, hovedsageligt klatreplanter, buske og små træer. Dette faktaark fokuserer på arter, der bruges kommercielt og handles internationalt. Udtrykket "palisander" er afledt af det spanske "palo santo" (helligt træ). Det engelske navn "rosentræ" og det franske "bois de rose" refererer til den søde, roselignende duft af noget palisander, når det er tørret. På tysk bruges "Rosenholz" ofte som en oversættelse for "palisander", men dette kan også referere til skove fra andre slægter. Slægten Jacaranda, herunder "palisandertræet", er forskellig fra Dalbergia og er ikke et palisandertræ.

Rosentræerne er kendetegnet ved deres mangfoldige farveudvalg, fra gullige til næsten sorte, og karakteristiske mønstre. Porestørrelsen varierer afhængigt af arten, mens båndet aksialt parenkym og stråler karakteriserer træets udseende. Et særligt træk er den ofte mærkbare duft, som er nyttig til identifikation. Bearbejdning kræver mere indsats på de hårdere typer, og brug af hårdmetalværktøj anbefales. Tørringen er langsom og kræver omhyggelig kontrol for at undgå defekter. Palisandertræ er ideelt til musikinstrumenter, især træblæseinstrumenter, møbelkomponenter og dekorative finer på grund af deres fremragende holdbarhed mod svampeangreb. Musikinstrumentproducenter og den kinesiske møbelindustri er vigtige købere af disse unikke træsorter.

Siden januar 2017 har alle Dalbergia-arter været underlagt Washington-konventionen om international handel med truede arter. Ikke desto mindre viser en miljøorganisation, at over 2012 kubikmeter palisander er blevet ulovligt eksporteret fra Ghana til Kina siden 401.500. Lignende praksis bliver også afsløret i Senegal og Gambia. Trods officielle forbud smugles træet, hvor kinesiske handlende spiller en nøglerolle. Ulovlig handel lægger et betydeligt pres på palisanderbestanden, selvom de allerede er i fare for lovlig skovhugst.

Kilder: Wikipedia, Træ fra specialisten (GD Wood)