Træleksikon Træsorter

Olive

[Oliven]; [Olea europaea]; Handelsnavne: Ölbaum (D), Olivio (IT), Olivier d'Europe (F), Olive Tree (GB)

Olive

Oprindelse

Middelhavsområder, Syrien, Palæstina, Anatalien og fra det sydlige Lilleasien

bulkdensitet

810-900 kg/m³

holdbarhedsklasse

k. A.

radial svind

k. A.

Tangentiel svind

k. A.

træ farve

gullig-hvid med rødligt skær og stribet med mørkt

træstruktur

k. A.

Verwendung

Drejede varer, småting

Oliventræet (Olea europaea) er et stedsegrønt træ, der når en højde på 10 til 20 meter og kan blive op til 1000 år. Regelmæssig beskæring af dyrkede oliventræer maksimerer udbyttet. Blomstringsperioden strækker sig fra slutningen af ​​april til begyndelsen af ​​juni, hvor de fleste sorter er selvbestøvende. Frugterne, oliven, er oprindeligt grønne og bliver sorte eller lilla-brune, når de er modne. Det højeste udbytte opnås efter omkring 20 år. De fleste oliven forarbejdes til olivenolie eller syltede frugter. Produkter lavet af oliventræ har en særlig plads i middelhavskøkkenet. Oliventræet er blevet dyrket siden det 4. årtusinde f.Kr. Dyrket som nytteplante i det XNUMX. århundrede f.Kr. og tilhører olivenfamilien (Oleaceae).

Oliventræets træ (Olea europaea) bruges på en række forskellige måder til møbler, blæseinstrumenter (især blokfløjter), køkkenredskaber og andre hverdagsting. Oliventræet vokser i middelhavsregionerne og omkring Sortehavet og foretrækker områder med middelhavsklima, karakteriseret ved gennemsnitlige årlige temperaturer på 15 til 20 °C og årlig nedbør på 500 til 700 mm. Denne karakteristiske plante af middelhavsvegetation tåler høj varme, men er følsom over for frost i kolde vintre, hvilket bringer afgrøder og plantagebestande i fare. Oliventræet er ikke kun økonomisk vigtigt, men former også kulturlandskabet og vegetationen i middelhavsområderne.

Kilde: Wikipedia