Træleksikon Træsorter

Kirsebærtræ

[Kirsebærtræ]; [Prunus avium]; Handelsnavne: Cherry(EN), merisier (FR); ciliegio (IT); cerzo (ES)

Tværsnit af kirsebærtræ
Oprindelse Europa, Nordamerika, Mellemøsten
bulkdensitet 0,52-0,60-0,70 g/cm³
holdbarhedsklasse 3 bis 4
trykstyrke 44-55 N/mm²
bøjningsstyrke 83-110 N/mm²
træ farve rødbrun
træstruktur jævnt fint
Differentiel krympning (radial) 0,16-0,18 %
Differentiel svind (tangentiel) 0,26-0,33 %
pH ≈ 4,5
Verwendung Interiørarbejde af høj kvalitet, som finer eller massiv til møbler, parket, loft og vægbeklædning samt smykker

Kirsebærtræ, fra arterne Prunus avium (europæisk kirsebærtræ) og Prunus serotina (amerikansk kirsebærtræ eller sortkirsebær), er en af ​​de mest eftertragtede træsorter i træindustrien. Med en højde på op til 25 meter præsenterer det europæiske kirsebærtræ sig som et klassisk møbeltræ med en fin struktur og en attraktiv mahogniagtig rødbrun farve. Træet fra det amerikanske kirsebærtræ er særligt efterspurgt på grund af dets større stammedimensioner og dominerer markedet. Begge træsorter anvendes som finertræ i boligindretningen og er særligt populære til møbler og indretning af høj kvalitet. Den europæiske efterspørgsel kan ikke opfyldes fuldt ud på grund af begrænsede bagagerumsdimensioner. Udover Prunus avium og Prunus serotina findes træsorter som Prunus padus og Prunus serotina også i handlen som amerikanske kirsebær eller sortkirsebær. Kirsebærtræ som brænde er mindre økonomisk relevant.

Kirsebærtræet imponerer også med sin unikke farvepalet. Splintvedet er hvidligt til gulligt gråt, mens kernevedet i begyndelsen er gulligt eller lys rødbrunt og mørkere til en gylden rødbrun under påvirkning af lys. Det amerikanske kirsebær er endnu mørkere i farven. Fine porer og karakteristiske vækstzoner præger strukturen, suppleret med små spejle af træstråler. Det overordnede trækarakteristik er en rødbrun tone med en harmonisk fin struktur. Det er nemt at arbejde med og træet er velegnet til møbler, parket, loft- og vægbeklædninger og smykker. Det tørrer godt, men er tilbøjeligt til at revne i hjernen. Den naturlige holdbarhed varierer mellem moderat og ikke særlig holdbar. Kirsebærtræ er meget populært i indretning af høj kvalitet, især som finer og massivt træ, både historisk i Biedermeier og jugendstil møbelkonstruktioner såvel som i moderne applikationer.

Kilder: Wikipedia, Træ fra specialisten (GD Wood)