Træleksikon Træsorter

Kiefer

[Kæbe]; [Pinus sylvestris]; Handelsnavne: almindelig fyr (DE); skovfyr (CH), pino silvestre (ES, IT); Baltisk redwood, fyrretræ (GB)

Kiefer

Oprindelse

Europa, øst til Sibirien; Lilleasien

bulkdensitet

510-550 kg/m³

holdbarhedsklasse

3-4

radial svind

0,15 - 0,19%

Tangentiel svind

0,25 - 0,36%

træ farve

gullig til rødbrun

træstruktur

lige kornet

Verwendung

Møbeltræ, gulve, i papirmasse- og papirindustrien

Den hjemmehørende fyrretræ, årets træ 2007, er den vigtigste træart i Tyskland efter granen med 24 % af skoven og 21 % af træforsyningen. Det moderat tunge træ danner en veldefineret gruppe sammen med sort fyr og nogle fyrretræer fra Nordamerika og Østasien. Fyrretræer er primært hjemmehørende på den nordlige halvkugle og trives i kølige, fugtige klimaer. På verdensplan dyrkes fyrretræer i passende klimaer, især i Korea og Japan, hvor de repræsenterer styrke, lang levetid og tålmodighed. Fyrretræer er vigtige verden over i skovbruget, fordi de er krævende og velvoksende. Monokulturen af ​​skovfyr i Centraleuropa fører dog til modtagelighed for skovbrande og insektangreb, som på længere sigt kan føre til jordudvaskning og forsuring. Udover skovfyr forekommer sortfyr, bjergfyr og stenfyr naturligt i bjergegne.

Fyrretræ, fra den oprindelige fyrretræ, Tysklands vigtigste kommercielle træart, er kendetegnet ved hvidligt splintved og gulligt til rødbrunt, mørkere kerneved. Den klare struktur er skabt af skiftet fra lyst tidligt træ til mørkere sent træ. Det ligekornede, harpiksrige nåletræ kan bruges på mange forskellige måder: til byggeri, gulve, trapper, møbler, facader og meget mere. Forarbejdning kræver en lille indsats, og harpiksproblemer kan opstå. Fyrretræ bruges også i papirindustrien og som brænde. I Kina symboliserer fyrretræet lang levetid; i Maine er det et statssymbol. Frøene tjener som føde, mens harpiksen bruges til flis og beg.

Kilder: Wikipedia, Træ fra specialisten (GD Wood)