Træleksikon Træsorter

abachi

[aba chi]; [Triplochiton scleroxylon]; Handelsnavn Abachi (D, NL), Obeche (GB, F)

Oprindelse

tropiske Vest- og Centralafrika

bulkdensitet

0,35 – 0,49 g/cm³

holdbarhedsklasse

5

Differential krympning radial

0,10 - 0,11%

Differentiel krympning tangentiel

0,18 - 0,22%

træ farve

lys gul

træstruktur

Porøs struktur

Verwendung

herunder saunabænke

Abachi kommer fra de tropiske områder i Vestafrika. De vigtigste producenter af Abachi-tømmerstammer er Cameroun, Nigeria, Elfenbenskysten og Ghana. Abachi-træet kan blive op til 55 m højt, have en grenfri stammelængde på 25 m og nå en diameter på 0,9 m - 1,5 m.

Abachi er kendetegnet ved sit relativt lette og bløde træ med en gennemsnitlig massefylde på 390 kg/m3 og et fugtindhold på 12%.

Dimensionsstabilt nåletræ

Den lave hårdhed ifølge Janka på 1900 N og den høje dimensionsstabilitet, fordi Abachi har en lav radial og tangentiel svindhastighed ved et træfugtindhold på 12% (Rad 1.1% / Tan 2.4% -> ser stabilt ud) gør Abachi til et træsort. med meget høj stabilitet.

Forholdet mellem belastning og belastning, som får kraften til at virke på træets elasticitet, er givet i Abachi med en MOE på 6700 N/mm2 og bøjnings- og trykstyrken op til brud er MOR er angivet som 57 N/mm2.

Lav holdbarhed

Die holdbarhedsklasse af Abachi er i "Klasse 350" i henhold til DIN-EN 2-5. Da den højeste holdbarhedsklasse er "Klasse 1", bruges den producerede Abachi hovedsageligt indendørs. For udendørs bliver Abachi meget hurtigt angrebet af insekter og svampe.

Kernevedet er relativt hårdt og kan indeholde mineralske indeslutninger.

Til sauna, møbler og musik

I saunaområdet bruges Abachi ofte til træbænke og andet tilbehør på grund af dets evne til hurtigt at absorbere omgivende fugt. Abachi er også meget brugt som skjult træ i møbelkonstruktion på grund af dets høje dimensionsstabilitet og lette forarbejdning. Abachi bruges endda i instrumentfremstilling, når man bygger klaverer eller orgler (orgelpiber). Abachi forarbejdes også som finer.

Friskslået abachi (våd) har en dårlig lugt, nogle siger, at den lugter som sokker, der er blevet brugt flere gange. Træet mister så denne lugt under tørreprocessen.

Kilder: Tropix, GD træ, Wikipedia