Brædder bølgede eller glatte - en sammenligning

Terrassebrædder fås med riller eller glatte. Den forskellige afhøvling af overfladen har forskellige fordele og ulemper. Men hvad er fordelene ved et glat terrassebræt? Og hvor scorer den rillede version? I denne sammenligning har vi opsummeret resultaterne af en langtidstest.

Forskellene mellem rillede og glatte gulve blev testet i forhold til følgende kriterier: skridsikkerhed, svampe- og algeangreb, holdbarhed, risiko for splinter, barfodsfølelse, pleje og rengøring.

RIBBET VS. GLAT – TESTEN

SLIDBESTANDIGHED

Bølgeplader: Den største fordel ved bølgedæk er, at den er mindre glat. Men er et profileret terrassebræt faktisk mindre glat end et glat bræt? Vi kunne konstatere, at planken på tværs af profilen faktisk er mindre glat end en glat afhøvlet terrasseplanke. Det modsatte resultat blev dog opnået parallelt med profileringen: Bølgepladen var væsentligt mere glat i denne retning end den glatte variant.

Terrassebrædder glatte: Et glat terrassebræt ser ud til at have glathed i sit navn. Overraskende nok resulterede langtidstesten i denne formodede paradedisciplin for ribbeklædningen dog ikke i en klar vinder. Afhængigt af lægningsretningen var nogle gange den ene eller anden variant mindre glat efter tre år udendørs. En årsag til dette kan ses i testresultatet for den næste kategori: Svampe- og algeangreb.

Med hensyn til skridsikkerhed kan der ikke kåres nogen klar vinder.
Mellemscore: 1 til 1

SVAMPE OG ALGER INFESTATION

Bølgeplader: Efter tre år med regn, sne og varme er der dannet mørke aflejringer i fordybningerne på bølgedækket. Da vandet ikke dræner godt i rillerne, og gulvbrættet holder længere fugtigt, kan der her hurtigt dannes alger, mos og svampe, som også gør gulvbrættet mere glat.

Terrassebrædder glatte: I samme testperiode lagde sig væsentligt mindre snavs på de glatte terrassebrædder. Da de glatte gulvbrædder tørrer hurtigere, og aflejringer ikke kan sætte sig i revner, men kan løbe af, har den glatte gulvbelægning klare fordele i forhold til svampe- og algeangreb.

Glatte terrassebrædder er bedre beskyttet mod svampe og alger.
Mellemscore: 1 til 2

HOLDBARHED

Bølgeplader: Den dårligere udtørring af ribbede brædder og den dermed forbundne højere risiko for alge- og svampedannelse medfører en kortere levetid for ribberne.

Terrassebrædder glatte: I modsætning til de ribbede gulvbrædder tørrer de glatte terrassegulvbrædder bedre. Dette giver denne høvlvariant større holdbarhed udendørs.

Hurtigere tørring betyder, at de glatte terrassebrædder holder længere.
Mellemscore: 1 til 3

RISIKO FOR SPLITTER

Bølgeplader: Træ splinter normalt i kanterne. Korrugeringen øger disse kritiske punkter på terrassen og øger træets overfladeareal.

Terrassebrædder glatte: På grund af deres kompakte form giver glatte terrassebrædder mindre overflade til splinter end de bølgede konkurrenter.

Færre kanter resulterer i færre splinter på de glatte terrassebrædder.
Mellemscore: 1 til 4

BARFODDET FØLELSE

Bølgeplader: Bølgepladerne har faktisk allerede mistet denne disciplin på grund af deres højere risiko for splintring. Men selvom de ribbede gulvbrædder ikke splinter – er det mindre behageligt at gå barfodet på riller.

Terrassebrædder glatte: Overfladen af ​​et glat terrassebræt føles simpelthen bedre barfodet. En glat og smidig overflade er derfor altid at foretrække frem for den korrugerede variant til poolkanter og barfodsområder på en terrasse.

Barfodet mister bølgen mod det glatte træ.
Mellemscore: 1 til 5

PLEJE OG RENGØRING

Bølgeplader: Bølgeplader bliver ikke kun hurtigere snavsede – på grund af bølgerne er de også sværere at rengøre. Derudover kræves der markant mere dækolie til bølget træ, hvis man vil behandle træet, fordi overfladen er større.

Terrassebrædder glatte: En træterrasse lavet af glatte terrassebrædder bliver langsommere snavset, fordi snavset løber hurtigere væk end på bølgeplader. Hvis rengøring er påkrævet, er det nemmere at gøre. Også terrasseoliebehovet til glatte gulvbrædder er lavere.

Glatte terrassebrædder er nemmere at vedligeholde
Resultat: 1 til 6

KONKLUSION: GLAD TERRASSEBÆLDER VINDER SAMMENLIGNINGEN

Der er meget, der taler for en glat afhøvling af et terrassebræt. Det ribbede gulvbræt var kun i stand til at nå et slips med hensyn til skridsikkerhed. For de mange tekniske argumenter for glat dækning, se Betterwoodkun .de glatte terrassebrædder. En vigtig faktor kunne dog ikke testes - udseendet. For det er som bekendt en smagssag.

fra 12,15 

fra 8,89 

Cumaru terrassebord, FSC 100%
Pris fra: 70 € pr. m2, modstandsklasse: 1

Fordele: ✓ bedste holdbarhed ✓ særlig robust og ridsefast

Ulemper: ✗ delvis ru overflade ✗ høj effektudvikling

Tip: Slib gulvbrædderne, efter de har været udsat for vejret første gang.

fra 11,69 

Cumaru terrassebord, FSC 100%
Pris fra: 70 € pr. m2, modstandsklasse: 1

Fordele: ✓ bedste holdbarhed ✓ særlig robust og ridsefast

Ulemper: ✗ delvis ru overflade ✗ høj effektudvikling

Tip: Slib gulvbrædderne, efter de har været udsat for vejret første gang.

fra 6,21 

Cumaru terrassebord, FSC 100%
Pris fra: 70 € pr. m2, modstandsklasse: 1

Fordele: ✓ bedste holdbarhed ✓ særlig robust og ridsefast

Ulemper: ✗ delvis ru overflade ✗ høj effektudvikling

Tip: Slib gulvbrædderne, efter de har været udsat for vejret første gang.

fra 9,72 

Skriv en kommentar

Gem kurv
Del kurv