STTC undersøgelse

Har bæredygtigt tropisk træ en fremtid?

Tallene er nøgterne: mere end 20 år efter grundlæggelsen af FSC og PEFC, kun 6% af de tropiske skove, der handles på verdensplan, kommer fra certificerede bæredygtige kilder. Samtidig kommer mellem 25 % og 70 % af det tropiske træ, der forarbejdes i de producerende lande, fra ulovlig overudnyttelse. Managementkonsulentfirmaet PriceWaterhouse Coopers (PWC) har indsamlet dataene på vegne af European Sustainable Tropical Timber Coalition (STTC) opsummeret i en markedsanalyse.

Og alligevel bevæger den sig

Så er alle bestræbelser på en økologisk forandring i tropisk skovbrug forgæves? Nej, konkluderede forfatterne af undersøgelsen, fordi der har været bevægelse på markedet for nylig. Lacey Act i USA og European Union Timber Regulation (EUTR) i Europa har strammet importreglerne på den juridiske side. Det er nu blevet sværere for ulovligt træ at komme ind i den europæiske handel.

Der er dog en anden begrænsning her: bæredygtigt skovbrug er ikke en betingelse for lovlig oprindelse. Mange lande bekræfter også, at træ har en lovlig oprindelse, hvis det kommer fra renafhugning og nu bruges til at dyrke fodermajs eller palmeolie på de tidligere skovområder. Kun FSC®-certifikatet, som stiller relativt høje økologiske krav til skovbrug og savværker, giver et sikkert kompas. EUTR er kun et første skridt her, men i det mindste i den rigtige retning.

Mere certificering – men også mere marked?

En markant stigning i certificerede skovarealer kunne allerede observeres i optakten til de nye, skærpede regler:

I sidste ende er det forbrugeren, der bestemmer, hvor bæredygtig denne positive udvikling er. Certificeret tropisk træ har kun en fremtid, hvis der er købere, der værdsætter den ansvarlige oprindelse af deres terrasse.

Download STTC-undersøgelsen "Mainstreaming Sustainability in Tropical Timber" (PDF)

Skriv en kommentar

Gem kurv
Del kurv
Del kurv