KONSULTATION » skærebrætter »bedste træ
Det bedste træ til skærebrætter
Træskærebrætter udsættes for forskellige belastninger. Når du skal vælge den rigtige træsort til din køkkenplade, skal du være særlig opmærksom på holdbarhed og formstabilitet. De mest populære træsorter til skærebrætter er akacie, bambus, bøg, eg og teaktræ. Her er en oversigt over egenskaberne for de mest populære træsorter til skærebrætter.
akacie
Alle, der køber skærebrætter af akacie i Tyskland, får normalt ikke den afrikanske træsort akacie, men robinietræ. På trods af denne faktisk falske erklæring har udtrykket akacie sejret. Den falske akacie har god holdbarhed og hårdhed for en europæisk træart. Den meget lave pris er primært ansvarlig for træets succes som træ til massemarkedet. Desværre har træet tendens til at vride sig, revne og splintre. Derfor er den falske akacie ikke det bedste valg til skærebrætter.
Bambus
Faktisk er bambus ikke en træsort, men et græs. Et trælignende materiale kan kun opnås gennem en kompleks teknisk proces. Stoffet er adskilt og genlimet. Produktionens høje tekniske faktor gør, at der er meget forskellige kvaliteter. Da der bruges meget lim i produktionen, er kvaliteten af denne lim også afgørende for en vurdering af bambus skærebrætter. Som regel er bambus meget grovporet, hårdt og har tendens til at vride sig, især når det kommer i kontakt med vand.
bøg
Bøgen er det mest udbredte løvfældende træ i Tyskland. Som et relativt tungt og tæt europæisk træ kan det sammenlignes med eg. Træet har en stærk tendens til hurtigt at krympe og revne og kræver omhyggelig og skånsom behandling. Det egner sig derfor ikke som træ til skærebrætter og findes kun på markedet som et billigt alternativ.
eg
For et europæisk hårdttræ har eg en relativt høj styrke, svarende til bøg. Årringene er tydeligt sat af i egetræet og giver træet en dekorativ struktur. Det er især populært inden for boligindretning, til møbler, vinduer og døre. Eg egner sig kun i begrænset omfang som træ til skærebrætter, da det kan blive skævt, hvis det kommer i kontakt med vand i længere tid.
Teak
Takket være sit høje olie- og gummiindhold opnår teaktræ den bedste modstandsdygtighed over for træødelæggende svampe af alle de her beskrevne træsorter. Dens overflade er særlig glat. Knivblade forbliver skarpe på træet i meget lang tid, da det er meget skånsomt mod bladet. Teaktræ har en lav tendens til at vride sig og revner næsten aldrig eller splinter. Det betragtes som et ædeltræ af meget høj kvalitet, ideelt egnet til skærebrætter og skæreklodser.