parket format

KONSULTATION »PARKET »Sammenligning af parketformater

Sammenligning af parketformater

Ikke al parket er ens. Udover den klassiske brede planke fås nu mange forskellige typer parket. Her finder du en oversigt over de mest almindelige formater, der hjælper dig med at vælge. 

lang planke kort planke stribe parket Industriel parket

Lange planker, klassikeren med charmen fra en gammel bygning

Lange gulvbrædder, som også kan findes under betegnelserne chateau gulvbrædder eller landhus gulvbrædder, er stadig populære. Dette lange plankeformat kan ofte findes i gamle bygninger i især store byer, men også i gamle landejendomme. Især i store rum eller lange gange kan gulvbrædderne, der ofte er mere end to meter lange, udfolde deres fulde effekt, hvorimod korte gulvbrædder nogle gange kan virke lidt fortabte her. 

Lange planker er dog ikke altid billige, især som massive planker. Dertil kommer den dyrere fragt, da plankerne ikke blot kan sendes som standardpakke. Til gengæld går lægningen som regel hurtigt, fordi der ikke skal skubbes så meget, og gulvet fyldes hurtigt op. 

landhus gulvbrædder
korte planker

Korte planker, kompakte og varierede

Korte planker er normalt op til en meter lange og kan bekvemt købes eller sendes i pakker. Disse korte planker kommer til deres ret i mindre rum, hvor plankernes varierede lægningsmønster giver rummet sin helt egen karakter.

Fordelen ved denne parket er, at den er nem at håndtere og lægge, da gulvbrædderne normalt blot lægges i en tilfældig binding. I sidste ende er hver etage unik. 

Strip parket, formatet med tradition

Som navnet antyder, består båndparket af individuelle korte og relativt smalle stykker træ ("strips"). Hvis planken faktisk kun består af et stykke træ, kaldes det også enkeltstavsparket. På grund af det lille og fleksible format kan mange forskellige lægningsmønstre implementeres med enkeltstavs parket, for eksempel sildebens- eller skakbrætmønstre. Det traditionelle "skibsgulv" er også lagt med båndparket, som er opstillet i rækker ved siden af ​​hinanden men uden et bestemt mønster. 

Stribeparket kan også bestå af flere bånd forbundet med hinanden, fx er der 2 og 3 stavs parket. Det gør plankerne længere og nemmere at lægge, men her er ikke et hvilket som helst læggemønster muligt. 

 

 

Opretstående lamelparket

Industriparket, robust og moderne

Da industriparket består af rækker af opretstående lameller, vil det Opretstående lamelparket hedder. Lamellerne leveres i små limede paneler og slibes og forsegles efter montering. Fordelen ved denne parket er dens forholdsvis høje robusthed, som den opnår takket være de ca. 1-3 cm høje lameller. Disse kan modstå enorme belastninger og kan efterslibes ofte. 

I dag findes industriparket hovedsageligt i offentlige rum og stærkt trafikerede gulve, for eksempel på museer, biblioteker eller endda fitnesscentre. Men industriparket er også monteret i mange nybyggerier, hvilket giver det en mere moderne karakter, der ikke helt kan sammenlignes med de klassiske parkettyper.

Indholdsfortegnelse

Kvalitet

Sammenligning af parkettyper
Sammenligning af træsorter
Køb online

Planlægning

Materialekrav og affald
beregne prisen
Sammenligning af parketformater
lægningsmønster
lægningsretning
Strukturhøjde parket
gulvvarme

lægning

materialeliste
Forbered undergrunden
Lægning og limning

pleje

slibning ned
olier og voks
Rengøring

Oprindelse

Bæredygtighed
carbonspor

Vores parket

203,36 

(121,05  / 1 m²)

223,69 

(111,85  / 1 m²)