Teak båddæk

Teaktræ til bådbrug

Teak har været det foretrukne materiale til bådebyggeri i århundreder. Men i en tid, hvor bæredygtighed og miljøbeskyttelse er vigtigere end nogensinde, må vi spørge os selv: Hvordan kan vi bruge dette gennemprøvede materiale ansvarligt? I denne artikel diskuterer vi brugen af ​​teak i bådebyggeri.

Teaktræets traditionelle rolle i bådebyggeri:

Traditionelt blev teaktræ med tæt anbragte årringe brugt til bådebyggeri. Disse ringe indikerer langsom vækst og derfor høj tæthed og holdbarhed af træet. Men sådan "gammel" teak er nu sjælden og ofte forbundet med problemer som ulovlig skovhugst. Import af ulovligt fældet træ er også forbudt ved lov.

Teaktræets oprindelse: plantagetræ og genbrugsteaktræ

I dag kommer størstedelen af ​​teaktræet fra enten plantager eller genbrugskilder, hvilket giver et miljøvenligt alternativ. Det er dog vigtigt at bemærke, at de traditionelle kvaliteter med de tætsiddende årringe ofte ikke opnås med plantagetræ. Det skyldes, at plantagetræ ofte bliver skåret efter blot 15 år, hvilket giver lavere kvalitet.
Teaktræet til vores terrassebord kommer derimod fra træer, der er mellem 20 og 25 år gamle. Som følge heraf har plankerne allerede et markant højere indhold af de ønskede olier såsom gummi, som gør teaktræ mere holdbart.

Vigtigheden af ​​beskæring:

Når man skal vælge teak til både, er snittypen afgørende. Ved skæring af revet (radial cut - stående årringe) løber årringene parallelt med kortsiden af ​​brætprofilen, hvilket giver en jævn tekstur og høj stabilitet. Dette er det bedste og mest værdifulde snit, fordi træ skåret på denne måde teknisk har de bedste egenskaber og kun kan skæres fra en lille del af træstammen. Halvrevsnittet (tværsnittet) består derimod primært af stående årringe og kan også egne sig til bådebyggeri. Det såkaldte Fladersnit (tangentialsnit - liggende årringe - Flads) med liggende årringe bruges generelt ikke til bådebyggeri.

Cut

Årlig ringjustering

Vandabsorption og hævelse/krympningsadfærd
Tangentiel klapskæring Liggende årringe – Flads Høj vandabsorption og derfor høj hævelses- og krympningsadfærd
tværsnit Halv Rift Middel vandabsorption og derfor medium hævelse og krympningsadfærd
Radialt snit Stående årringe – rift Lav vandoptagelse og derfor mindre hævelse og krympningsadfærd

Betydningen af ​​træfiber:

Orienteringen af ​​træfibrene i teaktræ er afgørende for bådebyggeri. Velafstemte fibre sikrer stabilitet og holdbarhed af træet, hvilket er særligt vigtigt under fugtige og omskiftelige forhold. Derudover er den korrekte fastgørelse af træet absolut nødvendig. I skibsbygning anvendes ofte permanent elastiske klæbemidler til dette formål og påføres overfladen. Sikaflex skal nævnes her, som betragtes som standarden for denne anvendelse.

Vores bæredygtige teaktræ:

På Betterwood Vi er afhængige af teaktræ fra bæredygtigt forvaltede plantager. Vores teaktræ opfylder de høje krav til terrassekonstruktion. Vi sorterer dog ikke vores træ efter specielle udskæringer eller kravene til bådebygning. Hvis du ønsker at bruge vores træ til dit bådprojekt, anbefaler vi at bestille tilstrækkeligt ekstra træ. Tjek også vores sorteringskriterier på.

Fazit:

Takket være dets fremragende tekniske egenskaber og naturlige holdbarhed er teaktræ førstevalget til trædæk i den maritime sektor. Men på grund af århundreders intensiv brug af træet er teak fra vores planets primære skove blevet en sjælden handelsvare, der skal beskyttes. Alternativt tilbydes ofte andre dækbeklædninger i bådsektoren. Nedenfor er en liste:

  • Syntetisk teaktræ: efterligner udseendet af teaktræ
  • PVC: Et alsidigt materiale, der er velegnet til terrasser og fås i en række forskellige farver og teksturer.
  • Kork: Et miljøvenligt og skridsikkert materiale, der føles behageligt under fødderne.
  • EVA-skum: Letvægts, stødabsorberende og skridsikker, almindeligvis brugt i yachtdæk.
  • Gummi: En robust og skridsikker løsning velegnet til barske forhold.
  • Naturfibre: Materialer som bambus.
  • Aluminium.
  • Glasfiber: En stærk og holdbar mulighed, der bruges i mange bådbygningsapplikationer.
  • Gummi: Elastisk og modstandsdygtig over for UV-stråler og saltvand.
  • Træ: Udover teaktræ anvendes også andre træsorter som mahogni eller ask til dækbeklædning.

Hvis du ikke vil gå glip af træets naturlighed, bør du sørge for at bruge teaktræ fra bæredygtige plantager, der er mindst 20 år gamle. Selvom den ikke kan konkurrere med de hævdvundne giganter, der tidligere blev skåret fra de tropiske skove, har den stadig en forholdsvis høj holdbarhed mod fugt og saltvand sammenlignet med andre træsorter - når den er installeret korrekt.

For specifikke spørgsmål om vores teak-udbud eller valg af det rigtige træ til dit projekt, tøv ikke med at kontakte os. Vi vil med glæde hjælpe dig med eventuelle spørgsmål, du måtte have.

Skriv en kommentar

Gem kurv
Del kurv